Бургас отново ще е сцена за фолклорни ритми от цял свят
Бургас отново ще е сцена за фолклорни ритми от цял свят / netinfo
За 36 - ти път в Бургас ще се проведе Международният фолклорен фестивал. Той е един от най- старите в страната и в Европа. Началото му ще бъде поставено на 11 август /понеделник / със шествие на участниците, което ще започне в 18 ч. от площад „Тройката”.

Тази година в проявата ще се включат 14 състави от 12 страни. Със свои групи ще се представят Армения, Македония, Латвия, Гърция, Турция, Босна и Херцеговина, САЩ, Словакия, Сърбия, Полша, Индия. Българското участие ще е от ансамблите „Зорница” - София и „Странджа” - Бургас. Участниците във фестивала ще се представят на 7 открити сцени в града, като изнесена програма ще има в Созопол, Царево, Слънчев бряг, Руен.

Изненада за зрителите ще са звуковите импресии по време на концертите на сцената на Летния театър, обяви актьорът Пламен Каров, който е един от организаторите и водещите на феста. „Искаме да отправим предизвикателство към младите хора, като ги направим активни зрители”, добави той.

За първи път от тази година е взето решение наградата “Нестинарка” за индивидуално песенно творчество да се връчва на колективен изпълнител, този път нейн носител е ансамбъл “Странджа”. На галаконцерта ще присъства космическия глас на България – Валя Балканска, обещаха организаторите. Особено интересно ще е представянето на групата от САЩ, която се ръководи от българката Татяна Сърбинска. Американците ще представят програма с балкански ритми, фолклорни мотиви и перкусии. Входът за концертите и тази година ще е безплатен, а фестивала ще продължи до 15 август.

Чуйте още от Пламен Каров, от звуковия файл