освобждение Бургас
освобждение Бургас / netinfo

С празничен ритуал  на пл. "Атанас Сиреков" и пред паметника на 24- Черноморски пехотен полк Бургас отбеляза 110-тата годишнина от обявяването Независимостта на Княжество България. На площад "Атанас Сиреков" се състоя тържественото издигане на националния флаг, флаговете на Европейския съюз и Община Бургас. Представители на бургаското духовенство извършиха празничен молебен за благоденствието на Независима България.

освобждение Бургас
netinfo

На ритуала присъстваха зав.-министърът на Околната среда и водиту Атанаска Николова, зам.-кметът по европейски политики и околна среда Руска Бояджиева, зам.-кметът по здравеопазване, социални дейности и спорт д-р Лорис Мануелян, зам.-областния управител проф. Севдалина Турманова, представители на Общинския съвет и политически партии.

След това официалните гости и граждани положиха венци и цветя при паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк в памет на загиналите за защита на българската независимост. Тържествата продължиха отново на площад "Атанас Сиреков", където  бургазлии имаха възможност да се насладят на празничен фолклорен концерт на професионалистите от ансамбъл "Странджа".

Преди 110 години в старопрестолната столица Велико Търново княз Фердинанд променя историята, прочитайки манифест, с който са отхвърлени последните васални връзки с Османската империя .