Кметът ДИмитър Николов връчи знаците на почетните граждани
Кметът ДИмитър Николов връчи знаците на почетните граждани / Дарик Бургас

Бургас има четирима нови почетни граждани. Отличия от община Бургас им бяха връчени по време на днешното тържествено заседание на Общински съвет-Бургас. Първи носител на новия почетен знак на града – „Сребърният кръст на Св. Николай“ стана Тончо Русев.

Бургас празнува днес

Той бе приет от неговата внучка – Елена Хаджистоянова. Почетен знак получиха още историкът-краевед Вида Буковинова, Руси Стоянов и народната певица Янка Рупкина. Проф. Георги Чалдъков, Радостин Дамасков, Милка Стоева, арх. Дунка Герганова, Деви Симеонов бяха удостоени с почетен знак „Ключ от кулата на общината“.

„Днес е най-тържествения и бургаски ден в годината. Денят, в който почитаме нашия закрилник. За десети път се изправяме пред вас – толкова много неща се казаха, затова и днес е време да направим анализ на свърешното. Св. Николай е помагал на страдащите през целия си живот. Избягвал е суетата. Когато се е родил са му дали името Николай – победител на народа.

Вдигнаха сцената за никулденския концерт

Днес трябва да се запитаме – когато се молим за Чудотвореца дали сме добри, оценяваме ли мира и свободата, умеем ли да се радваме на малките неща, дали се разкайваме, когато се молим или поставяме изисквания. Отговорите на тези въпроси не винаги са лесни, но вярвам, че си струва да ги зададем.

Благодаря на всички бургазлии, на съветниците, на колегите, на почетните граждани, на бургаските талантливи деца, на всички мои съграждани – благодаря Ви за любовта към нашия град. Нека Чудотвореца бди над Бургас. Честит празник!“, каза кметът по време на днешното заседание.

Ледената пързалка работи

Шестима получиха и почетни значки. Сред тях са Николай Танев, който помогна за спасяването на бедстващи хора в село Равнец, Юмет Сатаджъ и Лъчезар Лалев, които се бориха с пламъците, обхванали автомобил до училището им, спасителят Жени Райкова и трима ученици от Търговската гимназия в града.