/ netinfo
Народните представители от БСП-Бургас се възпротивиха срещу варианта за ново райониране на страната, в който Бургас и Варна ще делят една икономическа територия, с център – Варна.

„Искам да изразя готовност да се включим в общи действия с останалите политически партии да защитим Бургас като център на икономически район. Ако допуснем горепосочения, 2-ри вариант, това ще бъде поредният удар върху Бургас като административен и икономически център в страната”, заяви на среща с журналисти председателят на Областния съвет на БСП – Бургас Стойко Танков.

Министерството на регионалното развитие е подготвило три варианта за тази промяна в районирането, като до края на годината  ще се проведе дискусия кой от тях е най-подходящ. Червените обаче виждат сериозни пропуски в готвените промени и не на последно място – тотална липса на информация от страна на държавните лица в областта.

„Какво прави ГЕРБ в Бургаска област по въпроса с новото райониране на страната? Какво е мнението на областния управител? Какво е мнението на кмета Димитър Николов и на кметове от бургаски регион?”, попита Танков. Според депутатът Николай Тишев, реформата е ненужна и се прави с единствената цел да „съживи“ Северозападният регион, който към момента се населявал от 800 000 души.

„Правят се срещи във Варна и в София, а тук, в Бургас, никой не идва. В момента няма проблем със Североизточния регион, с център Варна, както и с Югоизточния, с център Бургас. Заради Северозападния регион се разбъркват другите региони, които стоят добре”, каза народният представител.

Тишев е поел ангажимент тази седмица в Народното събрание да инициира среща с останалите народни представители от област Бургас и ако трябва, ще се подготви декларация, която всеки да подпише.