/ http://www.mediapool.bg
Въвеждането на новото райониране на страната ще изисква провеждане на избори, тъй като всеки район ще има председател и съвет. Това съобщи областният управител Стоян Пасев. 

За момента се дискутира вариантът с обособяването на четири района в България. Това се налага заради участието в европрограми, тъй като изискването е всеки от тях да има поне 800 000 жители.

Всеки район ще може да кандидатства по европрограми самостоятелно. Варна попада в една група с Търговище, Шумен, Бургас, Сливен, Ямбол и Стара Загора. Морската столица ще бъде водещ град при това окрупняване, уверен е Пасев.

Център за управление няма да има. Областите си остават такива, каквито са в момента и до въвеждане на новото райониране ще се ръководят на ротационен принцип. Областните управители ще си останат като административна единица.

"За да се въведе новото райониране, е необходимо да има промени в законодателството", посочи Пасев. По негови думи тази децентрализация е необходима, тъй като регионите в развитие ще си избират сами приоритетите.

Средствата ще се наливат там, където са необходими. Това означава въвеждане на бюджетиране, което е бавен процес и едва ли ще стане в рамките на следващата година, смята областният управител.