Атанасовското езеро празнува
Атанасовското езеро празнува / netinfo

Днес е Атанасовден и едно специално езеро празнува имен ден. Кръстено на бившето село Атанасово, което е съществувало на мястото на ж.к. Изгрев, езерото носи името на Атанас и както Атанас на старогръцки означава „безсмъртен", така надеждата на приятелите на езерото е то да съществува вечно и все повече хора да преоткриват неговата красота и възможности.
Специално за Атанасовден екипът на проект „Солта на живота", LIFE+ представя различни артисти, вдъхновени от езерото. Видеоклипове, скулптури, фотографии, арт инсталации и дори литература са свързани или провокирани от вълнуващото Атанасовско езеро.
Графити, театър, музика и танц, дизайн на книжки, тениски и картички са представени в страницата, посветена на лагуната Атанасовско езеро, където всеки може да се запознае с работата на подбраните артисти и да предложи свои идеи или проекти, свързани с езерото, за които екипът на Българска фондация Биоразнообразие не е имал информация.
Представени са както автори, с които проект „Солта на живота" работи вече няколко години като Мариана Сърбова, Галина Милкова, Недко Николов и Станко Киров, така и такива, които са ползвали езерото като вдъхновение или като подходящ фон за своите творчески идеи - Графа, Красимир Марчев, Ана Саласар и др. Включени са професионалисти (скулптури, архитекти,музиканти), но и млади и начинаещи артисти, някои дори на съвсем невръстна възраст.
В последните години Атанасовско езеро става все по-популярно сред фотографи от Бургас и от цялата страна и благодарение на добрите възможности за снимки в различни сезони, от фото-укритие, влакче, делта мото-планер и дрон, са заснети великолепни кадри на самото езеро, на птиците, на солта или на солничарите. Затова и разделът Фотография вероятно ще бъде най-богат и ще се променя най-често. Началото е поставено с няколко автора, които редовно предоставят свои кадри за популяризирането на езерото пред различни публики. Междувременно екипът на проекта отправя предизвикателство и към автори от цялата страна за създаването и развиването на секция „Бижута".