/ iStock/Getty Images

Община Царево предупреди за опасност от преливане на два язовира в землището на село Лозенец. Водоемите „Хаджи Яни“ и „Потурнашки“ са с пълни обеми, като се предупреждава и за наводнения по поречията на реките в общината.

Предвид опасността хората, които се намират в заливната зона на язовирите трябва да са подготвени за евакуация, а също да преместят автомобилите си, важна покъщнина и домашни животни.

Над 60 литра на кв./м. дъжд на места в Родопите, свлачище на пътя Широка лъка-Девин

Опасната зона на яз. „Хаджи Яни“ включва част от село Лозенец, канално-помпената станция, част от пътя за к-г Юг и зоната под язовирната стена, където са разположени производствени и селскостопански постройки.

В заливната зона на язовир „Потурнашки“ пък попадат част от хотелите на к-г Оазис. Опасност от наводнения има по поречието на река Велека в района на селата Кости и Бродилово. Общинският път между Лозенец и Фазаново е затворен за движение преди моста над река Оряшка, която е излязла от коритото си.

В резултат на валежите днес ще има повишения на водните нива в целия Черноморски басейн в ранните часове на 27 ноември.  По-съществени ще бъдат повишенията във водосборите на реките Камчия, Русокастренска, Средецка, Факийска, Ропотамо, Дяволска, Караагач, Лисово дере, Велека, Резовска.

Сняг и падащи камъни в планинската част на Пазарджишко

Към момента обстановката в община Камено, която пострада сериозно от обилните валежи през 2017 година, е спокойна съобщиха оттам. Проблеми с язовирите и реките не са отчетени и в Малко Търново.

Днес НИМХ обяви оранжев код за обилни валежи в Бургаско. Прогнозите показват, че дъждът ще спре след 15.00 часа днес. Облачността ще остане плътна, а превалявания ще има на отделни места, главно в планинската част от областта.

През последното денонощие най-голямо количество дъжд е паднал над Странджа - в района на Малко Търново, Граматиково и Кости. Там са отчетени цели 80 литра на кв./м, което, уточниха метеоролозите от ХМО-Бургас, е над цялата месечна норма за ноември.

Обилен дъжд е паднал и в района на Ахтопол - около 40 л. кв./м. Най-малко път е валяло в Бургас, като за последните 24 часа са паднали едва 5 литра на кв./м.