Затворени са и трите основни ГКПП-та с Гърция
Затворени са и трите основни ГКПП-та с Гърция / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Всички пунктове по границата на страната ни с Гърция за товарния трафик са затворени. Това съобщи за Дарик комисар Тодор Георгиев, началник на Регионална гранична служба - Смолян. По думите му работи единствено ГКПП Златоград, но там могат да преминават само леки автомобили и микробуси.

Към момента няма никаква информация кога пунктовете ще бъдат отворени отново. Поради неяснотите около обстановката той призовава шофьорите да се въздържат от пътувания.

Стачкуващите гръцки земеделци блокираха в 18.00 ч. ГКПП Промахон за всички видове автомобили, след като от 17 часа през пункта се пропускаха само леки коли и автобуси. Няма информация докога ще продължи блокадата.

„Дано се разберат с тяхното правителство. Но на този етап проявяват разбиране и за няколко часа, когато затворят, след това ги пускат да вървят", заяви пред Дарик премиерът Бойко Борисов днес. Гръцките фермери обаче отказаха среща с представители на правителството на Гърция.

Ръководството на МВР е разпоредило екипи на полицията, пожарната и Гражданска защита да бъдат в готовност за обезпечаването на сигурността на чакащите да преминат през ГКПП с Гърция. Действията са координирани от кризисния щаб във връзка с подновените блокади на границата. На телефона за спешни повиквания 112 гражданите могат да подават сигнали и да търсят помощ в случай на нужда.

По разпореждане на министъра на здравеопазването са изпратени линейка и дежурен медицински екип на ГКПП - Кулата. Доброволци на БЧК ще осигуряват топли напитки. Директорите на областните дирекции на МВР, на чиито територии са граничните пунктове, поддържат връзка с областните центрове за спешна медицинска помощ, териториалните структури на БЧК и координират екипите на МВР за съдействие на гражданите.

Според информацията от ГД”Гранична полиция” около 20.00 часа пропускателните пунктове към Гърция за затворени. ГКПП-Кулата бе затворен за товарни автомобили в 17 часа; за останалите – в 18 часа. Към 20 часа на ГКПП-Кулата вече чакат 67 товарни автомобила, 6 автобуса и 10 леки автомобила.

Както предварително бе съобщено, ГКПП Капитан Петко войвода бе затворен от 16.30 до 18.30 часа. Пунктът работи по-малко от час и в 19.40 отново прекрати пропускането на автомобили. В краткото време на работа са пропуснати събралите се през предишните два часа товарни и леки автомобили.

ГКПП - Илинден също е затворен от 20.00 часа. Предварителната информация е, че пунктът отново ще пропуска автомобили след 24.00 часа.