Затвор за приятелка на горски шеф, уреждала земи срещу пари
Затвор за приятелка на горски шеф, уреждала земи срещу пари / Дарик Благоевград, Любима Калпачка

Благоевградчанката Виолина Иванова ще лежи една година в условията на лек режим в затвора за уреждане на земеделски земи срещу заплащане.

40-годишната Виолина Иванова бе осъдена да заплати и обезщетение от 33 000 лева на въведените от нея в заблуждение "клиенти" Трайко Бирбатев и Антон Тодоров.

Иванова бе призната за виновна в престъпното деяние от тричленен състав на Районен съд, председателстван от магистрата Калина Иванова. За условно лишаване от свобода пред съда пледира прокурор Райна Бачева.

През лятото на 2009 година Виолина, която е в приятелски отношения с бившия директор на лесничейството в Благоевград Павлина Иванова, обещала на Трайко Бирбатев да помогне в уреждането на имот от горския фонд в землището на село Бистрица. За неосъществената услуга Бирбатев заплатил 22 000 лева на ръка в питейно заведение.

За имот от държавния горски фонд, в същото благоевградско село, 11 000 лева дал Антон Тодоров. Месеци по-късно аферата била разкрита след като Трайко Бирбатев депозирал жалба в прокуратурата.

Виолина Иванова е с чисто съдебно досие. Адвокатът й Пенко Ненов ще обжалва присъдата пред Окръжен съд.