Започва кандидатстването за Програмата за развитие на селските райони
Започва кандидатстването за Програмата за развитие на селските райони / netinfo
Започва кандидатстването за субсидии по Програмата за развитие на селските райони. Във всички 28 областни дирекции на Разплащателната агенция се приемат проекти по първите две мерки - "Създаване на стопанства на млади фермери" и "Модернизиране на земеделските стопанства".

102 млн. евро е бюджетът по мярката "Създаване на стопанства на млади фермери" и над 1,40 млрд. евро – по втората. Общият размер на средствата, които ЕС отпуска на страната ни за развитие на селските райони до 2013 г. е 3,240 млрд. евро.

За "Създаване на стопанства на млади фермери" могат да подават проекти физически лица или еднолични търговци, които са на възраст от 18 години до 40 години и са регистрирани като земеделски производители. Максималната помощ по мярката е 25 000 евро, като тя се изплаща на два етапа.

По мярка "Модернизиране на земеделските стопанства" ще се подпомагат проекти, чрез които се подобрява цялостната дейност на стопанствата. Целта е да се модернизира производството, да се въвеждат нови процеси и технологии, да се подобрява опазването на околната среда и да се спазват стандартите на Европа.