За първи път от 118 години кладенчето в църквата "Света Неделя" в симитлийското село Докатичево се е напълнило с вода, съобщиха от пресцентъра на Община Симитли. За последно кладенчето се е пълнило през 1903 година, допълват от там.

Храмът в Докатичево е осветен на днешния ден, в който почитаме Света Параскева, наричана още Петка Българска. Затова и жители на селото и хора, чийто корени са свързани с Докатичево, се събират на Петковден в църквата "Света Неделя". Тази сутрин местните хора са видели, че кладенчето, което се намира под иконата на Света Петка, е пълно с вода.

Почитаме Света Петка – покровителка на жените (ВИДЕО)

Петковден е един от почитаните празници в община Симитли. Днес в църквите в Тросково и Полена, наречени на светицата, са отслужени литургии. В Полена, освен храмов празник, днес отбелязват и празника на селото. Тази година заради усложнената епидемиологична обстановка и нарастващите случаи на COVID-19 са отменени всички събития, свързани с празника, с изключение на празничните литургии, които са се провели при спазване на противоепидемичните мерки.
БТА