ЮЗУ прави Почетен професор ректора на ВУЗ по библиотекознание
ЮЗУ прави Почетен професор ректора на ВУЗ по библиотекознание / netinfo
Проф. Стоян Денчев, ректор на Специализираното висше училище по библиотекознание и информационни технологии, ще бъде удостоен със званието “Почетен професор”, съобщи говорителят на ЮЗУ Крум Михайлов.

Отличието ще бъде връчено на тържествена церемония от 12.00 ч. в сградата на Правно-историческия факултет, в присъствието на ректора на ЮЗУ “Неофит Рилски” проф. д-р Иван Мирчев, представители на академичната общност и благоевградската общественост.

Проф. дик. н. Стоян Денчев е завършил специалност Основи на кибернетиката и теория на управлението в Математическия факултет на СУ “СВ. Кл. Охридски”. Бил е директор по научните въпроси на Информационния център за трансфер на технологии “Информа” – София, както и негов зам. генерален директор.

Последователно е кандидат на техническите науки, доцент, гост-доцент на Университета в Бъркли, САЩ, доктор на науките, професор.

Бил е съветник в правителството на Димитър Попов през 1991 г., началник-отдел при първото правителство на Филип Димитров (1991-1992), главен секретар в правителството на Любен Беров (1993-1994), посланик във Финландия (1994), депутат в 37-то Народно събрание. От 1995 до 1997 г. е председател на Парламентарната комисия по външна политика.

От 2004 г. е ректор на Специализираното висше училище по библиотекознание и информационни технологии.

Член на Управителния съвет на Съвета на ректорите на висшите училища в Република България.