Тотев: Няма изсичане на дървета в парка в Сандански
Тотев: Няма изсичане на дървета в парка в Сандански / Дарик-Благоевград, архив

Няма изсичане на дървета в парка в Сандански, както твърдят част от жителите на общината, каза за Дарик кметът на курортния град Андон Тотев.

Той заяви, че действията на общинска администрация са насочени към изпълнението на проект за корекция на част от река Бистрица и единствено около коритото са изсечени 52 дървета.

Тотев подчерта, че чрез проекта се цели да бъдат избегнати евентуални наводнения, при по-високо ниво на водата и определи като несериозни твърденията, че почистването на реката е с цел да бъдат осъществени лични интереси.

"Няма как на това място да бъде построен хотел, както твърдят противниците на проекта. Не може да се говори и за нарушаване на екоравновесието в Сандански", каза Тотев.

Той зави, че в самия проект е заложено да бъдат засадени 80 - 100 иглолистни дръвчета, което е с около 30 % повече от отсечената дървесина в Сандански.

В рамките на проекта има заложено и изграждане на две пешеходни алеи, освен това в курортния град ще бъдат направени и детски площадки. Корекцията на част от речното корито, се осъществява от моста при градския плаж до бившата сграда на Хидрострой.

Стойността на проекта е общо 931 473 лева, като 85% от тях са финансиране от европейски фондове, 10% - от националния и 5% от общинския бюджет.