/ Маргарита Петкова
Самодейците от фолклорна формация „Брезничанки“ се подготвят за международен фестивал в Полша, съобщи ръководителят на групата Салих Буковян. След няколко дни те заминават за участие в 51-то издание на фестивала за високопланински фолклор „Златна брадва“ в Закопане.

Девствени и идилични - сватбите в Рибново (СНИМКИ)

Темата на тазгодишното издание на фестивала в Полша е сватбата. Групата от с. Брезница е номинирана и поканена за участие след предварителна селекция от страна на организаторите.

Те ще се състезават в категория автентичен фолклор с постановката „Запри са, слънце, на момини двори“, която пресъздава традиционна сватба от с. Брезница. В рамките на 30 минути самодейците ще представят съхранени във времето ритуали и ключови моменти от старинна брезнишка сватба - наситени с емоции, песни и танци.

Старинна сватба от село Брезница
Снимка: Маргарита Петкова

Изкуството на самодейците от Неврокопско не е непознато за публиката и ценителите на този фестивал. През 2017 година Неврокопският ансамбъл за народни песни и танци към читалище “Просвета” в град Гоце Делчев се завърна от авторитетната международна изява с голямата награда “Златна брадва” за цялостно представяне.