/ Guliver/Getty Images

Рибново е едно от малкото места в България, където сватбите не са такива, каквито ги познаваме.

Те са шаренени и различни. При това буквално.

Различният ритуал: Да си булка в Рибново (СНИМКИ)

Населението в Рибново е изцяло от мюсюлмани, известни повече като помаци. Те са запазили голяма част от традициите си. Жените в ежедневието си носят традиционни носии, а на сватбите отново са с тях, но още по-пременени. В селото неомъжените момичета се виждат със своите любими само на публични места

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bir Kış Düğünü; Ribnovo. Bulgaristan Rodop Dağları'nın yüksek kesimlerinde kalan Ribnovo köyünde, Pomak gelenekleri günümüze kadar ulaşıyor. Yaklaşık 3 bin insanın yaşadığı köyde, en renkli görüntüler Kış aylarında yapılan düğünlerde yaşanıyor. Geçiminin büyük bölümünün tütünden karşılandığı Ribnovo'da, düğünler özellikle hasat sonrasına -kış aylarına- denk getiriliyor. Fotoğrafra görülen gelin, yüzü kremle boyanıp, pullar ve çiçeklerle süslendikten sonra son kez köylünün önüne çıkıyor ve buradan toplu bir şekilde damadın evine geçilerek düğün sona eriyor. #ribnovo #pomakdüğünü #pomaki #bulgaria @istrancaphotos

A post shared by Erhan Baycan (@erhanbaycan) on

Девствеността на момичето се смята за нещо сакрално, затова все още се спазва традицията булката да бъде неопетнена преди брака.

Сватбата в югозападното село продължава два дни. В първия ден младото семейство посреща гостите на младоженеца, а във втория ден на булката. Всички от селото излизат, за да видят младоженците и да се веселят заедно с тях. 

На сватба в Рибново (ВИДЕО)

Булките в Рибново не са с бели булчински рокли, а в традиционни за населението носии.

Акцентът по време на цялата церемония пада върху булката, която се нарича още гелина. Възрастните жени я подготвят за сватбения ритуал като рисуват лицето й с бял крем, грим и пулове. Нарича се още писана гелина. Белият воал е заменен с червено було, към което добавят гирлянди. По традиция булката и младоженецът се кичат с пари. 

 Семейството на булката облича младоженеца за тържествата, а младата невеста е с дрехи, подарени от неговите родители. 

Българските сватби, които обиколиха света (ВИДЕО)

Докато гелината отива в новия си дом, върви със затворени очи и носи огледало. Идеята е да не поглежда другите, а да гледа само в огледалото, за да се гордее с красотата си. 

На всяка сватба традиционно през селото се преминава като се развява знаме. Младоженците са съпроводени от местни музиканти с характерните за района зурни и тъпани

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#bulgaria #rhodopes #ribnovo

A post shared by Géraldine (@geraldinerue) on

По време на цялата церемония покъщнината на семейството се излага на показ, за да види цялото село какво ще занесе булката със себе си. Това е така нареченият чеиз, който се събира още от раждането на булката. Когато тя се омъжи й се подарява всичко, което ще й бъде необходимо за едно домакинство. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#bulgaria #ribnovo #rhodopes

A post shared by Géraldine (@geraldinerue) on

В ресторанта гостите не се задържат много. Сядат само за да хапнат и се връщат на хорото, за да отстъпят мястото на следващите.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук