Мъжете се връщат от гурбет, жените от полето и се открива сезонът на сватбите в Рибново. Това разказва жителка на селото, чийто брат Джефер се ожени за приятелката си Кадрие.

Двамата обясняват пред NOVA, че според местната традиция първия ден се посрещат гостите на младоженеца, а втория ден - на булката.

Джефер и Кадрие се влюбили още като ученици, но животът ги разделил за кратко, преди да събере съдбите им. Той отишъл да работи първо в Перник, а след това в Англия, тя пък заминала да учи в София.

Преди четири години Кадрие е била второто момиче от селото, което го напуска, за да получи висше образование в столицата. Други три-четири момичета учели в Благоевград, разказа тя.

"Беше ми странно, защото не съм се отделяла от родителите си. Хареса ми много София като град, като живот, спокойно е, хората не ти се бъркат. Тук, в Рибново мога да кажа, че не гледат толкова своя живот, колкото се интересуват от чуждия", разказва младата жена.

Месец преди сватбата двамата с Джефер имали годеж и майка му подарила на Кадрие дрехи, с които да се облича на сватбата си. Семейството на булката пък облича младоженеца за тържествата.

Още вижте във видеото