Северняшка сватба Леденика
Северняшка сватба Леденика / Община Враца
Пресъздаването на автентичната Северняшка сватба бе дадено от шествие на 30 гайдари, което премина около подредените 45-метрови месали. Програмата продължи с изпълнение на Валя Балканска и гайдаря Петър Янев.

Северняшка сватба Леденика

Кметът Калин Каменов благодари на всички присъстващи на четвъртото издание на Национален фолклорен събор „Леденика“, като ги призова да съхраняват българските традиции и да ги предават на своите деца.

Северняшка сватба Леденика

Гост на втория ден на  Събора бе заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева, която поздрави присъстващите от името на министъра на туризма – Николина Ангелкова.

Северняшка сватба Леденика

Северняшката сватба започна с народен ритуал, като след него бе извършен граждански брак. Двойката Петя и Калин бе благословена от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий.

Северняшка сватба Леденика

Празникът ще продължи с богата програма, в която участие ще вземат талантливите музиканти от оркестър „Виво Монтана“ и изпълнения на народния певец Янко Неделчев.

Северняшка сватба Леденика

В рамките на втория ден от Събора ще бъдат наградени и победителите в конкурса за автентична народна носия.
На пресъздаването на Северняшката сватба присъстваха още: евродепутатът Андрей Новаков, общински съветници, кметове на населени места, младоженците от предходните издания на Събора, жители и гости на Враца.
 
Община Враца