/ Община Банско
Новата 2019 година в Банско бе посрещната по стар български обичай с пъстър Кукерски карнавал и весели пожелания за здрави и успешни дни.

Хиляди се веселиха на кукерския фестивал Старчевата в Разлог (СНИМКИ)

Младите фолклорни изпълнителки от Банско Магдалена Балабанова, Нели Александрова, Радостина Кехайова и Ива Павлевичина вдигнаха настроението на стотиците гости и жители на най-добрия зимен курорт, които се стекоха на площад „Никола Вапцаров“ в първия ден от Новата година.

13 групи ще дефилират на XI Кукерски фестивал в Благоевград

А преди атрактивно облечените „бабуджере“ и стотиците банскалии, облекли своите пъстри автентични носии от трите махали „Улевиница“, „Костеви блата“ и „Вионово блато“ да изпълнят пространството със своите изпълнения, кметът Георги Икономов бе сурвакан от две малки деца за здраве и берекет. Той пожела на събралото се множество да бъдат здрави, успешни и щастливи.

Банско посрещна 2019 година
Снимка: Община Банско

Банско посрещна 2019 година
Снимка: Община Банско

Тъпани предизвестиха старта на най-чаканото новогодишно представление. Малки и големи, облечени в красиви носии или кукерски костюми, под строгото ръководство на своите старейшини, изпълниха редица обичаи за здраве и благоденствие през новата година. Съпровождани от гръмкият звън на чанове, те изгониха злото далеч от Банско. 

Банско посрещна 2019 година
Снимка: Община Банско

В новогодишната нощ българската фолклорна певица Дафинка Димитрова поведе празничното веселие на центъра в курорта. Тя поздрави стотиците хора с китка от песни от богатия фонд на българското народно творчество, след като всички дружно си казаха „Наздраве“ и „За много години“.

Впечатляващи фойерверки изпълниха небето на Пирин с красота и новогодишен дух.