/ Община Разлог
Близо 1 500 участници събра тазгодишният традиционен кукерски карнавал „Старчевата“ в Разлог. Един по един на централния площад дефилираха групите от 7-те квартала на града, които показаха, че са достойни пазители на традициите и обичаите и превърнаха първия ден от новата година в истински празник.

13 групи ще дефилират на XI Кукерски фестивал в Благоевград

Хилядното мнозинство се наслади на изключително разнообразие от носии и впечатляващи кукерски костюми. Общо 262 чауши и 1 200 носии се включиха в тазгодишния карнавал. Традиционно бе извършен и ритуалът по гонене на злите сили и привличане на доброто и красивото.

Старчевата в Разлог
Снимка: Община Разлог

Поздрав към жителите и гостите на община Разлог отправи кметът инж. Красимир Герчев, който пожела новата година да бъде здрава, щастлива и още по-успешна от предишната. Неговото семейство също спази вековната традицията и се премени в народни носии. С красива носия бе и най-новият член на кметското семейство осеммесечната им внучка Ирина.

Старчевата в Разлог
Снимка: Община Разлог

Преди старта на карнавала градоначалникът и съпругата му Ирина посрещнаха в дома си сурвакари, които нарекоха за здраве, плодородие и берекет, а домакините ги посрещнаха с колачета, бонбони и орехи. 

Гости от страната и чужбина се веселиха с бабугерите в Коларово (СНИМКИ)

Новогодишният кукерски карнавал „Старчевата“ е обичан и чакан от малки и големи в Разлог, които с мерак се приготвят цяла година за него. Традицията се тачи все повече с всяка изминала година, а броят на участниците се умножава.