По 11 случая работят отделите Закрила на детето в Благоевградско
По 11 случая работят отделите Закрила на детето в Благоевградско / снимка: Дарик - Благоевград, архив

Отделите "Закрила на детето" са започнали работа по 11 нови случая по превенция на изоставянето на деца. "На този етап няма успешно приключили случаи", каза Румяна Петкова - директорът на „Социално подпомагане” – Благоевград. През месец септември в отделите "Закрила на детето"  към Дирекциите "Социално подпомагане са  постъпили общо 125 жалби, молби и сигнали от граждани.

"Усилията на  областните отдели "ЗД" са насочени към реинтеграция в семейна среда на децата, настанени в специализирани институции", коментира Петкова. Започнала е работата по 5 нови случая на реинтегриране на деца. За 5 деца е предприета мярка - настаняване в специализирана институция, след изчерпване на всички възможности за отглеждане в семейна среда,а за 3 деца е прекратено настаняването.

"Една от вече наложилите се алтернативни форми за предотвратяване настаняването на деца в специализирани институции и отглеждането им там, е  настаняване на децата в семейство на близки или роднини", заяви Румяна Петкова. Общият Брой на децата, настанени за отглеждане при близки и роднини е 264. 210 от тези деца се подпомагат с месечни социални помощи, размерът на общата сума за помощите е 31 068 лв. за месец.

На 10 семейства, с цел превенция на изоставянето, са изплатени еднократни парични помощи на обща стойност 1970 лв.

Друга алтернатива, чрез която се гарантира отглеждането на децата в семейна среда  е настаняване в приемни семейства. В Благоевградска област има утвърдени 16 професионални приемни семейства, в които са настанени 11 деца.