Отвориха зелен телефон за лешояд беглец
Отвориха зелен телефон за лешояд беглец / netinfo

Служителите в РИОСВ – Благоевград извършиха проверка по сигнал и локализираха местоположението на бедстващ Белоглав лешояд.

Сигналът е получен от служители на газоразпределителна фирма за бедстваща птица – огромна и с цветна надкрилка на крилото, в близост до разклона за Рупите – Община Петрич. Лешоядът е с номер на пръстена M60 и номер на надкрилката Х.

Белоглавият лешояд е защитен и застрашен европейски вид. Като такъв е включен в Закона за биологичното разнообразие. Птицата е пусната преди 6 месеца в района на Кресненския пролом с цел реинтродуциране на вида в района. Междувременно тя е предприела пътешествие на юг, като достига до Бутковското езеро, Гърция. Там е презимувала и  е била подхранвана от служители на местния национален парк. След кратък престой край езерото птицата предприема пътешествие на север, като се задържа около месец в Рупелския пролом, Гърция.

Към момента птицата е вече е в околностите на село Рупите. Лешоядът се е хранил ограничено със случайно намерена храна в това число и със животни станали жертва на пътя.

РИОСВ-Благоевград умолява пътуващите по шосе Е-79, ако забележат голяма кафява птица край пътя, да алармират за местонахождението и на познатия „зелен“ телефон в екоинспекцията  - 073/885160.