Още месец бавят експертизата за затрупаните миньори в „Ораново”
Още месец бавят експертизата за затрупаните миньори в „Ораново” / снимка: Дарик-Благовград, Любима Калпачка, архив

Назначената комплексна техническа експертиза за трагичния инцидент от юли в мина „Ораново”, когато бяха затрупани под земята четирима работници, няма да бъде готова до определения срок - 1 ноември. В Окръжна прокуратура-Благоевград е постъпило писмо от координатора на екипа от вещите лица по назначената по досъдебното производство експертиза, с искане за удължаване срока за представяне на заключението.

Двамата наблюдаващите делото прокурори са преценили, че искането на специалистите е основателно и са удължили срока с един месец, т.е. до 1 декември, съобщава в. „24 часа”.

„Причината е необходимост от провеждане на повторни огледи в рудника и на терените на повърхността. Трябва да се направи геоложка картировка и маркшайдерско заснемане на повърхността над рудника. Трябва още време за обработка и анализ на допълнителни материали за изследвания в рудника”, обясни мотивите за удължаване на срока говорителят на окръжната прокуратура Весела Стоилова.

Установени били сложни геолого-тектонски условия в района на рудника и трябвало да се направи оценка на много голям брой фактори, влияещи върху безопасността на провеждания въгледобив.

При свличане на земна маса на 16 юли т.г. под земята останаха затрупани четирима работници. Часове по-късно мъртви бяха извадени Асен Стойнев и Христо Младенов. Едва на 18-ия ден бяха намерени телата на Иван Лазаров и Николай Михайлов.

Концесионерът на „Ораново” нае екип от водещи геолози, които направиха по негова поръчка доклад за причините за инцидента. Непознат и неизследван досега разлом е бил причина за свличането, категорични бяха от екипа от Българската асоциация по подземни води. Докладът с резултатите обаче няма стойност при воденото досъдебно производство. Прокуратурата назначи своя експертиза, която ще е водеща при разследването за причините.