Обобщение на трагедиите в галериите на рудник Ораново
Обобщение на трагедиите в галериите на рудник Ораново / netinfo

Васил Благоев, който е миньор в рудник "Ораново" - Симитли почина преди около 2 часа при срутване на тонове въглищна маса. Той бе изваден скоро след срутването, като първоначалните информации бяха, че състоянието му е стабилно и той се транспортира за Спешен център - Благоевград.

Другият миньор, Владимир Великоввсе още не е изваден от рудника. Според очевидци той все още не е открит и с всяка минута шансовете му за оцеляване намаляват. Спасителите в рудника пък обявиха, че Великов е открит, но е затрупан до кръста и все още не може да бъде изваден.

Двамата работници са застъпили първа работна смяна рано тази сутрин. Васил Благоев и Владимир Великов бяха затрупани около 13,30 часа при срутване на въглищна маса.

На 5-и март тази година, в следствие на изтичане на газ метан избухна взрив в една от галериите на рудник “Ораново”. При взрива починаха двама от работниците Живко Серафимов и Росен Найденов.

Другите по-тежко ранени работници Кирил Йосифов, Илия Айков и Борислав Докузов претърпяха множество животоспасяващи операции.

Като причина за трагедията тогава, експерти определиха липсата на минна охрана.

Три имуществени санкции от по 5000 лева бяха наложени на дружеството заради нарушения на трудовото законодателство. Освен санкциите за дружеството бяха наложени и пет лични санкции на длъжностни лица. Всяка от тях по 1000 лева. Глобите са максималното, което закона позволява.

Нарушения на трудовото законодателство в мина "Ораново" в Симитли установи проверката на Главната инспекция по труда, няколко дни след трагедията през март. Констатирано е нарушена системата за вентилация и в нарушение на правилника за безопасност на труда в подземния добив на въглища, с един вентилатор е проветрявано повече от едно работно място. Установена е и липса на схеми за проветряване, както и нарушаване на системите за местно проветряване.

Не е бил ограничен достъпът на миньорите до непроветряваните галерии, а дейността на минно-спасителната служба в рудника е била неефективна, сочат резултатите от проверката. Испекторите са установили, че работниците нямат длъжностни характеристики, че не им е плащано допълнително трудово възнаграждение за положен нощен труд и работодателят не ги е застраховал срещу риск "Трудова злополука".