Неонатологията в Благоевград с дарение от благотворителен търг на Дарик
Неонатологията в Благоевград с дарение от благотворителен търг на Дарик / netinfo

Два монитора за следене на показателите на новородените получи като дарение неонатологичното отделение на на МБАЛ - Благоевград. Средствата за апаратурата са осигурени от традиционния благотворителен търг на Дарик радио и Gong.bg.

Вече четири години предаванията „Ники Кънчев шоу", „Дарик кафе", спортно шоу „Гонг" и сайтът Gong.bg организират Коледен благотворителен търг с разпродажба на спортни артикули, модни и арт аксесоари, билети за спортни и музикални събития и др., дарени безвъзмездно от популярни лица.

Неонатологията в Благоевград с дарение от благотворителен търг на Дарик
netinfo

С част от събраните средства Дарик и Фондация „Нашите недоносени деца" закупиха 12 броя неонатални монитори за следене на виталните показатели на новородени недоносени деца, а два от тях бяха доставени в благоевградската болница. Неонатлните монитори показват всички важни показатели включително и правене на запис по време на изследването, коментират от неонатологичното отделение на на МБАЛ - Благоевград. Всяко десето дете у нас се ражда недоносено.

При недоносените деца честотата на инфекции на дихателните пътища е 10 пъти по-висока, а всяка шеста бременна жена у нас няма достъп до пренатални грижи, сочи статистиката. Към момента обаче Здравната каса не покрива лечението на всички недоносени.

На 11 декември ще се проведе петото юбилейно издание на Коледния благотворителен търг на Дарик. По традиция събраните средства ще бъдат дарени на Фонда за терапии на деца аутисти и на Фондация „Нашите недоносени деца".