Министър Адемов: Очевидно не са достатъчни проверките в мините
Министър Адемов: Очевидно не са достатъчни проверките в мините / Sofia Photo Agency, архив

Трябва да се направи нова стъпка за превенция след консултации с работодатели и партньори, за да се избегнат трагедии като случилата се в „Ораново”. Това каза в интервю за БНТ министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.

В момента се прави преглед на законодателната уредба, която е свързана с безопасните условия на труд. Министърът не пожела да "прави оценка на концесионера, тъй като това е работа на съда". Годишните проверки, които се правят в мините, очевидно не са достатъчни, подчерта Адемов.

"От 1 януари 2007 г. досега специално мина „Ораново” са направени 37 проверки, при които са установени 199 нарушения на здравословните и безопасни условия на труд, на технологичната дисциплина. Направени са предписания, има 17 акта за нарушения, наложени са глоби за 33 000 лева, включително спрени са няколко работни места. В минодобива проверките са на 3 месеца, което означава, че в рамките на една календарна година четири пъти се правят основни проверки на условията на труд. Очевидно е, че това не е достатъчно”, категоричен е министър Адемов.