Кметът на Благоевград Методи Байкушев подписа днес първите седем споразумения за финансиране на инфраструктурни обекти от държавния бюджет на стойност общо осем милиона лева, съобщиха от общинския пресцентър. От там посочват, че средствата са за цялостно обновяване на съответната инфраструктура. 

Осигурените средства са за ремонт и реконструкция на ВиК на улиците "Иван Вазов", "Стефан Стамболов", "Захари Стоянов", "Иларион Макариополски", "Аргир Манасиев", както и за ремонт и реконструкция на улица "Св. Иван Рилски" и за изграждане на комбинирана спортна площадка в благоевградското село Изгрев.

Приеха бюджета на община Благоевград (ВИДЕО)

Обществените поръчки за седемте обекта са проведени и има избрани изпълнители, с които са подписани договори за възлагане на дейностите. Очаква се те да стартират при благоприятни метеорологични условия и да приключат още през тази година.

Отпуснатите средства са част от 50 млн. лева., които бяха одобрени за инфраструктурни проекти на община Благоевград. Предстои подписване на споразумения с МРРБ за финансиране на останалите спечелени проекти за подобряване на инфраструктурата на общината. Със средства от държавния бюджет ще бъдат ремонтирани и реконструирани 42 общински обекта, обобщиха от пресцентъра. 

Сред проектите, предвидени за финансиране от държавния бюджет, е и изграждането на втори приют за безстопанствени животни на територията на община Благоевград, за което са предвидени около 2,5 млн. лева.

Общинските съветници в Благоевград приеха важни промени в последната сесия за годината

Кметът коментира, че ще се търси промяна на предназначението на тези средства при актуализацията на държавния бюджет, поради ефективна работа на вече съществуващият приют.

Предвижда се средствата, предвидени за изграждане на втори приют, да бъдат пренасочени към проектиране на нови обекти, с които Общината да кандидатства по Програма "Развитие на регионите", каза още Байкушев и допълни, че програмата е един от важните финансови инструменти, с които може да се обнови градската, зелената, социалната и спортната инфраструктура на Благоевград. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Десислава Велкова, БТА