На извънредно заседание общинските съветници в Благоевград приеха бюджета на общината за 2024 г. С 36 гласа "за", два гласа "против" и нито един "въздържал се", бюджетът, предложен от кмета Методи Байкушев, бе приет. 

Дискусията около приходите и разходите на общината през настоящата година продължиха повече от час, а обсъждането започна с представяне от страна на общинския кмет на основните пера в бюджета. Промени са направени по отношение на финансирането на общината и на субсидията на спортните клубове, които се увеличават. 

Общинските съветници в Благоевград приеха важни промени в последната сесия за годината

Преди гласуването Методи Байкушев каза, че бюджетът е политика и представи намеренията на общинското ръководство във връзка с развитието на града и средствата, които ще бъдат заложени за различни дейности.

Съветниците решиха от общинския бюджет да бъдат отделени и 30 000 лева за финансиране на дейности на Четвърто основно училище "Димчо Дебелянов", свързани с работа с деца със специални образователни потребности. 

Макрорамката на бюджета предвижда приходна част в размер на близо 45,8 млн. лева, от които около 31,9 млн. лева са собствените приходи. Разходната част е около 43,6 млн. лева, което показва положителен баланс на бюджета, коментира Методи Байкушев. 

Общинският кмет припомни, че дълговете и дефицитите на общината, наред с неналични средства, получени от общината по Постановления на Министерски съвет и дължими суми от предходни години, възлизат на около 18 млн. лева, предвид предвиденото положително салдо.

Община Благоевград ще изгради транспортна връзка за 800 хил. лв. до две големи предприятия в града

Като абсолютен приоритет за тази година кметът на Благоевград определи поддръжката и обновяването на износената инфраструктура на общината. Методи Байкушев каза, че с 50 млн., отпуснати като целева помощ за инфраструктура на Благоевград, ще бъдат обновени 25 улици, осем междублокови пространства, ще се осъществи ремонт на гробищния парк и ремонт на сградата на доброволното формирование. 

Кметът съобщи, че ще се търси промяна във връзка с инфраструктурните проекти при актуализацията на държавния бюджет, тъй като за момента отпада нуждата от изграждане на втори приют за безстопанствени животни.

Средствата, предвидени за изграждането му, които са около 2,5 млн. лева, ще бъдат пренасочени към проектиране на нови обекти, с което да се осигури готовност за кандидатстване за финансиране по Програма "Развитие на регионите". 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Десислава Велкова, БТА