Ивайло Златанов: Хора като Росен Ангелов нямат място в училище
Ивайло Златанов: Хора като Росен Ангелов нямат място в училище / Дарик - Благоевград, Добряна Христова
Ивайло Златанов: Хора като Росен Ангелов нямат място в училище
58562
Ивайло Златанов: Хора като Росен Ангелов нямат място в училище
  • Ивайло Златанов: Хора като Росен Ангелов нямат място в училище

"Хора, които пребивават в училище и не спазват нормативни текстове и документи, свързани с опазването на живота и здравето на децата категорично нямат място училище", зави началникът на Регионалния инспекторат по образование в Благоевград Ивайло Златанов на кръгла маса в Благоевград.

Форумът бе организиран по повод мистериозната смърт на 24-годишният Марио Нушков от Благоевград.

Въпреки категоричното си мнение обаче Златанов поясни, че учителят по философия в Езикова гимназия - Благоевград Росен Ангелов не може да бъде отстранен от длъжност, ако не се докаже че е повлиял върху психиката на 24-годишния младеж и го е подтикнал към самоубийство.

"Още на следващия ден след инцидента ние поискахме Ангелов да депозира молба за неплатен отпуск до изясняване на случая, с оглед на това да не пречи на разследването", каза Ивайло Златанов. На срещата, която се проведе в зала "22-ри септември" в областния център присъстваха представители на институции, родители и приятели на Марио Нушков.

Част от близките на младежа завиха, че той е бил под влияние на своя преподавател Росен Ангелов, който е и основател на фондация "Мечта”, вдъхновена от идеите на руската секта Анастасия и писателя Владимир Мегре.

В тази връзка съученици на загиналото, при мистериозни обстоятелства момче, разказаха, че възпитаниците на Ангелов никога не са имали учебници по психология и философия. "Ние изучавахме книгите свързани с течението "Анастасия". Всички сме виждали как Росен Ангелов влиза в класната стая с цял кашон книги на писателят Владимир Мегре. Продаваше ги по 8 лева броя", признаха ученици от ЕГ.

В отговор на тези твърдения Ивайло Златанов бе категоричен, че никой няма право да търгува с каквото и да било в училище и поиска доказателство за думите на съучениците на Марио. "За момента по този повод няма нито една постъпила жалба в РИО, както и при директора на гимназията, от родители или ученици", каза Златанов.

От своя страна областният управител на Благоевград се ангажира да свика съвместна среща с началника на РИО, директорът на училището Тина Попова и началникът на отдел „Образование” в община Благоевград Любомир Станишев, за да бъде изяснен случая. Очаква се да се срещата осъществи в началото на следващата седмица.

На форумът в Благоевград, който продължи близо 3 часа, не присъства нито директорът на ЕГ Тина Попова, нито преподавателят Росен Ангелов. В защита на философа, който е председател на фондация "Мечта", излезе единствено анонимна детска учителка, която заяви, че познава Ангелов от 15 години и може да каже, само хубави неща за него. Дамата обаче отказа да се представи, което предизвика възмущение в залата.

Приятели и близки на Марио Нушков са направили и подписка за отстраняване на учителя Росен Ангелов от длъжността му в благоевградската гимназия. В нея са се подписали на 1700 души, стана ясно на срещата.

Марио Нушков бе открит мъртъв край Благоевград под електрически стълб на 7 октомври тази година. Марио бе един от най-дейните членове на фондация "Мечта".

В звуковия файл: Ивайло Златанов - началник на РИО - Благоевград