/ Община Банско
„Благодаря на правителството и лично на министър-председателя Бойко Борисов за отговорната държавническа позиция, която бе изразена по време на заседание на Министерски съвет. С приетото решение за промени в действащия план за управление на НП „Пирин” се дава възможност за развитието не само на зимните спортове в Банско, но и в останалите зимни курорти в България.

Това бе едно принципно решение, базирано на политическа далновидност в подкрепа на устойчивото икономическо развитие на планинските региони в съответствие с екологичните норми и изисквания за защита на природата.

Правителството даде зелена светлина за втори лифт на Банско

Това е кауза, която защитаваме от осем години и този ден е специален за нас. Той бележи една голяма крачка за зимния туризъм в страната и неговото бъдеще”, така кметът на Банско Георги Икономов коментира решението да бъде дадена зелена светлина за изграждане на втора кабинкова линия над зимния курорт.

Министърът на туризма Николина Ангелкова сподели радостта си от взетото решение на Министерски съвет и отново подчерта, че процедурата за реализация на инвестиционно намерение, свързана с доизграждане на спортна инфраструктура на територията на ски зона Банско, ще премине през всички законови процедури по оценка на въздействието върху околната среда.

Екозащитници отново на протест заради Банско

Еврокомисарят по регионално развитие към Европейската комисия Корина Крецу, която е в Банско за своята коледна ваканция, изтъкна радостта си, че се намира в най-добрия курорт в Източна Европа в момент, в който се дава зелена светлина за неговото по-нататъшно развитие.

„Като румънска и европейска гражданка считам, че Банско е добър пример за това как трябва да се развива една туристическа дестинация. Многото посетители от съседните държави Гърция, Македония, Сърбия и Румъния, го доказват.

Протест в София срещу решението за изграждане на втори лифт в Банско

В навечерието на Председателството на България на Съвета на ЕС, това е знак към Европа да обърне поглед към по-бедните държави-членки. Считам, че политическите решения, които намират правилния баланс между икономическо развитие в съответствие с екологичните норми, са правилната посока за намаляването на ножицата между бедните и богатите граждани на ЕС”, подчерта тя.