лифт
лифт / БГНЕС, архив
Десетки протестиращи затвориха за кратко тази вечер движението по „Орлов мост” в София, предаде NOVA. Те не са съгласни с решението на правителството за разрешаване на евентуално строителството на втори кабинков лифт на Банско.
 

Протеста срещу промените в закона за устройствения план на Пирин.

Публикувахте от Александър Димитров в 28 декември 2017 г.

Правителството даде зелена светлина за втори лифт на Банско

Преди това екозащитниците бяха блокирали кръстовището на „Патриарх Евтимий" и „Граф Игнатиев". 

На заседание на Министерския съвет беше решено, че вторият кабинков лифт на Банско ще бъде изграден, ако има инвестиционен интерес. 

Правителството прие промени в плана за управление на Национален парк „Пирин“ и задължи министъра на околната среда и водите, при наличие на инвестиционен интерес за изграждане на нова туристическа кабинкова линия в ски зона Банско и съпътстващата я инфраструктура, да предприеме спешни действия за съгласуване по реда на екологичното законодателство на всички необходими устройствени планове и инвестиционни предложения.

„С приетите решения правителството решава два проблема – за изграждане на нов лифт на Банско и за запазване на природата на Пирин", коментира премиерът Бойко Борисов. „В плана за управление на парк „Пирин” няма нищо, което касае строителство, няма керемиди, няма тухли, няма хотели, няма сгради, няма каквото и да било. Всяко инвестиционно намерение, което ще се прилага в Пирин, ще минава екологична оценка, оценка на съвместимост и всички необходими и указани в закона действия", подчерта Борисов. 

Докато министрите заседаваха дали да дадат зелена светлина на проекта, на метри от тях екозащитници протестираха срещу построяването на кабинката. Протестът им продължи и вечерта, като блокираха „Орлов мост”.

 
nova.bg