Премиерът Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов / БГНЕС
Правителството даде зелена светлина за втори лифт на Банско
95790
Правителството даде зелена светлина за втори лифт на Банско
  • Правителството даде зелена светлина за втори лифт на Банско
Правителството прие на днешното заседание промените в Плана за управление на Националния парк "Пирин". Това обясни на брифинг в сградата на Министерски съвет министърът на околната среда и водите Нено Димов. Той поясни, че успоредно с това е била приета и втора точка, която възлага на министъра на околната среда и водите при наличие на инвестиционен интерес за изграждане на втора кабинкова линия в ски-зона Банско, да се предприемат спешно всички мерки по екологичното законодателство, така че такава да бъде направена във възможно най-кратък срок.

Борисов за Банско: За втори лифт с две ръце съм „за“, всичко останало трябва да е според закона

Минестерски съвет
БГНЕС

"Това е основата на двете решения, която отваря възможността за изграждането при инвестиционен интерес на втора кабинкова линия и решаването на един проблем, който е крайно време да бъде решен", допълни Нено Димов. По думите му това отваря възможност за развитието на ски спорта в Банско и е добър сигнал за развитието на ски спорта в България като цяло.
 
Министър Димов увери, че каквото и инвестиционно намерение да има, то ще мине през цялото екологично законодателство - оценка за въздействие върху околната среда, екологична оценка и оценка за съответствие. Той информира, че Планът за Пирин определя режими, а ако има конкретни инвестиционни намерения, особено за втора кабинка, ще бъдат предприети спешно всички необходими действия по екологичното законодателство.

Минестерски съвет
БГНЕС

Протести „за“ и „против“втори лифт на Банско
 
Вицепремиерът Валери Симеонов добави, че с приетите решения ще бъде направена сериозна крачка не само по отношение на решаване на проблема на ски-зона Банско, а и за създаване на условия за планинския туризъм в Пирин. Той оповести, че предстои по същия начин да се подходи и към другите планински курорти в Стара планина, Родопите и Витоша.
 
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев информира, че правителството е взело решение и за възстановяване на Държавното спортно съоръжение "Заека" на Витоша.
 
Според министъра на отбраната Красимир Каракачанов днес е била направена крачка към разрешаването на проблемите на любителите на ски спорта. Освен това, по думите му, решенията ще бъдат в полза за разрешаването на икономическите проблеми на населението в Благоевградска област.