/ БГНЕС
Докато кабинетът очаква финалното предложение на министъра на околната среда и водите Нено Димов по казуса "Банско", десетки граждани излязоха на протест пред Министерски съвет срещу изграждането на втори лифт в Банско.
 
Част от лозунгите на протестиращите бяха: „Пирин е в беда, спасете го сега”, „Пирин не е коледен подарък“, „Пирин в Натура не е арматура“, както и „Развитие с природата, а не против нея“.

Борисов за Банско: За втори лифт с две ръце съм „за“, всичко останало трябва да е според закона
 
Премиерът Бойко Борисов даде 1 час време на министър Димов, за да се подготви и да изложи предложението си, след което то да бъде гласувано от кабинета.
 
Междувременно протестиращи жители на Банско и околните населени места блокираха главния път Е-79 край Симитли. Най-малко 200 души се събраха при входа на Симитли, за да настояват отново за изграждането на втори кабинков лифт в Банско.

Каракачанов: Лифт на Банско ще има, казусът ще бъде решен (ВИДЕО)
 
Събралите се носеха плакати с надписи: „Народът на Банско срещу зеления рекет”, „Искаме бъдеще за децата си”, „Българите срещу зелената мафия” и др.
 
На протеста присъства и кметът на Банско Георги Икономов, кметът на Симитли Апостол Апостолов и кметът на Добринище Китан Галчев. Всички те очакват решението на Министерски съвет, с което ще стане ясно ще има или не втори лифт в курорта.
 
Кметове от цялата област подкрепиха развитието на Банско

Като изключително несъстоятелни и лъжливи Икономов определи твърденията на природозащитниците, че ще бъдат изсичани вековни гори в Пирин.
БГНЕС, Фокус