/ Община Банско
Жителите на Банско, водени от кмета на Банско Георги Икономов, както и кметовете на общините Разлог, Симитли, Петрич, Сандански, Якоруда и Струмяни, затвориха главен път Е-79 миналата вечер.

Протестът бе в отговор на исканията на природозащитниците да не се развива ски зона Банско и да не се изграждат нови съоръжения в концесионната зона.

Протестиращите бяха подкрепени също от кметовете на Гоце Делчев, Белица и Гърмен, които бяха възпрепятствани да присъстват, но заявиха своята съпричастност. На място бяха и народните представители от Благоевградска област – Александър Мацурев и Атанас Стоянов.
 
С плакати и скандирания „Народът на Банско срещу зеления рекет”, „Българите срещу зелената мафия” и „Искаме бъдеще за децата си”, протестиращите заявиха своята категоричност „ЗА” развитието на Банско и „Против” псевдо еколозите, които се намесват в регионалното развитие, без да успеят да извадят нито един екологичен довод.

Протести „за” и „против” втори лифт в Банско (ВИДЕО/СНИМКИ)

„Кметовете на цяла Благоевградска област застават зад каузата “Банско”! Кметове, независимо от своята партийна принадлежност, подкрепят безусловно развитието на ски зона Банско!

Защото знаят, че това е поминък, това са работни места и просперитет за целия регион и аз им благодаря! Докога шепичка хора, непредставляващи никой освен себе си, защитавайки единствено небългарски интереси, ще пречат на развитието на цял един регион? Време е за решения!”, заяви Икономов пред събралото се множество.

Стана ясно, че протестните акции ще продължат, за да бъде чут гласът на Югозапада, когато се взимат стратегически решения за развитието на региона.