/ БГНЕС
Ще има ли втори лифт в Банско?
95634
Ще има ли втори лифт в Банско?
  • Ще има ли втори лифт в Банско?
Министърът на околната среда и водите Нено Димов оттегля проекта за промяна на концесията на Национален парк "Пирин", с който се даваше зелена светлина за изграждане на втори лифт в Банско от дневния ред на Министерски съвет. Това обяви самият той на извънреден брифинг ресорното ведомство.
 
Идеята за изграждане на втори лифт в Банско става все по-реална

Димов мотивира решението си с думите, че търси баланс и концесията за Банско трябва да бъде съобразена с текущото законодателство, независимо какво е то. "Трябва да се разгледа и екологичният, и икономическият аспект на този казус", категоричен бе Димов.
 
"Взех решение да оттегля внесения проект на МС за даване на съгласие за сключване на допълнително споразумение за изменение на договора за предоставяне на концесия върху защитена територия, изключителна държавна собственост, представляваща част от Национален парк „Пирин“, община Банско, ски зона Банско", заяви Димов.
 
Банско заяви: Последна година без втора кабинка (СНИМКИ)
 

БГНЕС


Решението идва ден, след като екоорганизации бойкотираха кръглата маса, която от екоминистерството организираха по темата. Димов заяви, че проблемът в Банско трябва да бъде решен, но със съгласието на всички заинтересовани страни.
 
Проблемът, каза министърът днес, има два аспекта - екологичен и икономически. Трябва да има баланс между тях - опазването на природата и икономическото развитие, повтори Димов. Той посочи, че като министър на околната среда отговаря за спазването на екологичното законодателството. "В конкретния случай режимите по това законодателство се определят в Плана за управление на Национален парк "Пирин". Вторият лифт не може да се изгради, без да има промяна в този план", каза Димов.

За утре има обявени протести на екоорганизации и жители на Банско срещу изграждането на втори лифт. Решението обаче дали ще има такъв със сигурност отива за догодина.