Банско заяви: Последна година без втора кабинка (СНИМКИ)

/ Вероника Атанасова
Стотици банскалии и  представители на туристическия бизнес излязоха на протест, с който настояха за по-бързо израждане на втори кабинков лифт. 

Със звън на чанове и плакати с надпис „Искаме бъдеще за децата ни” и „Последна година без втора кабинка”,  протестиращите блокираха пътя на входа на курорта откъм Разлог и настояха за изграждането на втора въжена линия, както и да се промени планът за управление на Национален  парк „ Пирин”.
 

протест Банско
БГНЕС


Банско излиза на протест с искане за втори лифт

Според тях, ако не се даде зелена светлина за изграждането, Банско  ще изгуби голяма част от туристите,  поминъка си, както  и развитието на курорта. „Километричните опашки пред начална станция на кабинковия лифт гонят туристите, крайно време е настоящите управляващи да решат проблема. Това е пълен абсурд, никой от отговорните органи не ни дава категоричен отговор, кога ще има втора кабинка”, споделят  недоволни граждани.
 

протест Банско
БГНЕС


Кметът на Банско Георги Икономов също подкрепи протестиращите. Пред тях той сподели, че е  внесъл  искане в Министерството на околната среда и водите да се продължи прекъснатата през 2013 г. процедура за промяна на Плана за управление на Национален парк „Пирин”, която ще даде възможност за изграждане на втората кабинка.  
 

протест Банско
БГНЕС


Китайци ще се обучават в Банско за Зимната олимпиада в Пекин

Той  обясни още, че в момента действа старият план за управление на Националния парк „Пирин”, който трябваше да приключи до 2014 г., а в него е забранено изграждането на нови съоръжения. 

Протестиращите бяха подкрепени и от депутата Александър Мацурев, който заяви, че още в предизборната си кампания е поел ангажимент, че ще работи за реализацията на втора кабинка и развитието на Банско, и затова застава плътно зад съгражданите си и ги подкрепя в техните искания. 

протест Банско
БГНЕС