Банско
Банско / Снимка: Юлен
Жителите на Банско настояват за промяна на стария План за управление на Национален парк „Пирин”, което ще разреши изграждането на втори кабинков лифт в зимния курорт. Това предложение внася в МОСВ кметът на общината Георги Икономов. Идеята идва след като вече четири години се бави приемането на новия План за управление на парка. В момента се водят и няколко съдебни дела, което означава, че решение скоро няма да има.

Днес в 16.30 часа жители и гости на зимния курорт излизат на протест с искане за по-бърза реализация на проекта за втора кабинка. "Искаме да напомним на управляващите, че вече много дълго очакваме да ни подкрепят за строителството на втори лифт. В момента имаме стабилно управление и смятаме, че държавата трябва реално да подкрепи проекта за развитие на зимния курорт. Европейските зимни курорти не ни чакат, а се развиват с бързи темпове. Банско заслужава подкрепа за развитие", заяви Димитър Русков, председател на Сдружение "Бъдеще за община Банско". 
 
"Днес внасям в Министерство на околната среда и водите искане за приключване на започнатата през 2013 г. процедура по частично изменение на сега действащия План за управление на Национален парк „Пирин“. Това искане е продиктувано от следните мотиви: първо, да се даде възможност за започване на реалните действия за изграждане на втори кабинков лифт в ски-зоната в Банско; второ, това може да се случи само след промяна на сега действащия план за Пирин, който в настоящия си вид забранява изграждане на нови лифтове. Трето, приемането на новия план, който се разработва близо 5 години, към момента е блокирано от съдебни дела, чието окончателно решаване по всяка вероятност ще продължи дълго във времето", аргументира решението си кметът на Банско Георги Икономов.

Според него явните атаки срещу построяването на втори кабинков лифт не издържат на никакви разумни доводи и навеждат на мисълта, че става дума за обслужване на чужди интереси. Воден от тези мотиви, градоначалникът с официално писмо поиска от министър Нено Димов да приключи вече извървяната процедура по изменение на сега действащия План за управление на Национален парк "Пирин" и да предложи тя да бъде одобрена от Министерски съвет.

Организаторите на днешния протест предвиждат за няколко минути днес да бъде спряно движението към Гоце Делчев. "Видни банскалии ще говорят пред протестиращите в подкрепа на изграждането на втори лифт”, сподели Димитър Русков, председател на Сдружение „Бъдеще за община Банско”.  Организаторите на протеста призовават любителите на зимните спортове, на които вече им е дотегнало от безкрайните опашки пред начална станция на единствения към момента лифт, да се включат в акцията.

"Надяваме се, че няма да има нужда от още протестни прояви, но ако и този път държавата не ни чуе, много бързо ще се организираме за нови действия", допълни Димитър Русков.