Банско готви протест в София
Банско готви протест в София / Снимка: Община Банско
Жителите на Банско, подкрепени от жителите на още пет населени места в региона, ще протестират скоро в София, заради поредното отлагане от Министерския съвет на решението за промяна в концесията, което би позволило построяване на втори кабинков лифт към ски зоната. Това обяви кметът на община Банско Георги Икономов по време на пресконференцията за новия ски сезон.
 
"Във връзка с вчерашното решение на МС по темата аз съм на мнение, че вече достатъчно се говори в последните 7 години. За това време са правени безброй обсъждания с най-големите специалисти и представители на екологичните организации, на министерства, както и на местната общност и общината. Аз не виждам какво може повече да се направи по прозрачността на този проблем. Това е лично мое мнение. Другото мое мнение е, че каквото и да се направи, зелените като чуят Банско винаги ще са готови за протест", коментира Икономов.
 
До 20 млн. евро ще струва втора кабинка в Банско

Той се надява вече да се поставят на дневен ред и други проблеми, които ще се решат с увеличаването на ски зоната и изграждането на втора кабинка. Да се види, че предимствата са много повече от това, което е в момента и да се тръгне към реални действия.
 
"Така както е обявил премиерът на заседанието на Министерския съвет на 13 декември да се вземе решението по първия въпрос за утвърждаването на измененията по концесионния договор и до края на месеца да мине на заседание на Министерски съвет и промяната на сегашния план за управление. Това нещо трябва да се случи и ние сме категорични като местна общност в Банско", подчерта градоначалникът.
 
Според него другият основен проблем пред общината е изграждането в най-скоро време на газопровода от Симитли до Банско. Така газта, която сега се кара с камиони, ще поевтинее, а по този начин и гражданите ще минат на по-екологично гориво. Това е един много важен екологичен проблем, който в момента се игнорира и никой не говори за него.
 
"С други думи има много по-екологични теми за засягане, а не от зелените да ни обясняват как трябва да вкараме още 1000 автомобила в планината, вместо да направим един нов кабинков лифт", увери Икономов. Той бе категоричен, че за пореден път се пускат лъжи по адрес на ски зона "Банско".
 
Банско заяви: Последна година без втора кабинка (СНИМКИ)

"Няма никаква опасност да бъдем изключени от ЮНЕСКО, защото това е една буферна зона и всички знаят, че тя съвпада с териториално устройствения план на ски зоната, приет още през 2000 г. и допълнен и изменен през 2004 г. При последното си посещение в Банско заради клевети от "Зелените" от ЮНЕСКО видяха, че няма нищо вярно в това. И заключението, че Банско не е застрашен от изключване като обект от национално и световно наследство, бе записано в доклад, изнесен на сесията в Истанбул. Стига това, което се прави в буферната зона, да бъде съгласно всички екологични изисквания и закони, и държавата да гарантира това нещо. Тези спекулации как капацитета на кабинката може да бъде увеличен двойно и дори да се пускат автобуси, които да качват туристите в ски зоната, е най-абсурдното нещо което един еколог може да предложи", коментира още кметът на Банско.
 
Георги Икономов разкри, че за последната година ръстът на туристите в курорта се е увеличил спрямо предната с 10% през лятото и 15% през зимата.
 
"Според мен обаче най-важното, освен броят на туристите, е и тяхното качество. В тази връзка е и моят призив към туристическия бранш. Как да повишават качеството на услугите, които предлагат и успоредно с това да повишават и цените на туристическите услуги в Банско. Не може да искаме да сме европейски курорт за какъвто ни признават в цял свят, а в същото време да държим цените в пъти по-ниски от това, което е по европейските курорти. Ние не предлагаме нищо по-лошо от европейските курорти. Така, че за да имаме развитие и да се повишат качеството на услугите и за да останат в Банско повече качествени работници, просто трябва да им плащаме повече пари. Тези пари ще дойдат от по-високите цени", заяви кметът на Банско.
 
Той обяви, че най-много продължават в курорта да са туристите от България, следвани от англичани, сърби, румънци, руснаци и македонци. "Сега рекламираме курорта в Израел и Полша. Догодина смятаме да се обърнем към пазарите, които са свързани най-вече с утвърдени ски дестинации като Австрия и Италия", приза той.
 
Банско излиза на протест с искане за втори лифт

В курорта се работи много и по темата за сигурността преди новия сезон.
 
"Винаги сме искали сезонът да завърши безопасно на фона на всичко това, което се случва по света, а именно терористични атаки и то на места, където се струпват много хора. Взаимодействаме си с полицията по най-добрия начин. Тази година осигуряваме допълнителен брой полицаи. За новия сезон монтираме 6 камери за наблюдение с нови възможности. Три ще са на входно-изходните зони на града. Една ще е на кръстовището на "Кемпински", от където се минава за ски зоната, както и в центъра на града. Тези камери ще ни помогнат много и срещу кражбите на автомобили, каквито имаше доста миналата година", допълни кметът.