въжен лифт
въжен лифт / БГНЕС
Идеята за изграждане на втори лифт в Банско става все по-реална. След кръгла маса, на която представители на властта и неправителствени организации обсъждаха бъдещето на ски зоната в планинския курорт, екоминистърът Нено Димов заяви, че туристите не трябва да се редят на опашка за лифт, но и, че няма да допусне строителството на друго освен ски съоръжения. Министърът на спорта Красен Кралев пък посочи, че трябва да се мисли в посока увеличение на ски пистите и лифтовете у нас.

Банско стяга протест в София заради втората кабинка

Въпреки бойкота на екоорганизации и заканите им за протести, държавата се кани да даде окончателно зелена светлина за появата на втори лифт в Банско. След поредното обсъждане за съдбата на ски зоната в Пирин, екоминистърът Нено Димов посочи, че няма да е възможно друго строителство освен това на ски съоръжения.

"Ясно е, че ние трябва да постигнем такова управление на Банско, че да няма опашки на лифтовете. Никакво строителство извън технически съоръжения и ски съоръжения." допълни Димов.

Банско заяви: Последна година без втора кабинка (СНИМКИ)

Спортният министър Красен Кралев също е на мнение, че изграждането на втори лифт е задължително за развитието на зимния спорт у нас.

"Спортът винаги е стоял зад тази идея - няма алтернатива просто. Категорично трябва да продължим с изграждането на спортна инфраструктура за практикуване на зимните спортове" поясни Кралев.

Екоактивисти от „За да остане природа в Бълагария” отказаха да се включат в преговорите за втори лифт в Банско.