Ден на протести за съдбата на Пирин. За пореден път природозащитници се изправят срещу държавата и намеренията за промяна в концесионния договор на ски зона „Банско”, съобщава NOVA.

Идеята за изграждане на втори лифт в Банско става все по-реална

В същото време край Симитли се проведе друг протест с противоположно искане - да се развива туризмът. Демонстрантите там подкрепят идеята за изграждане на втори кабинков лифт в зимния ни курорт. Според тях еколозите спират развитието на Югозападна България.

протест Банско
БГНЕС

Около 19.00 ч. протестът прерасна в блокада на главен път Е-79.

Във вторник екоминистерството отложи решенията за промени в концесионния договор. Министърът на околната среда и водите Нено Димов все пак обеща, че промяна в контракта за развитие на ски зоната ще има, но на по-късен етап.

Самите природозащиници протестираха в София. Те са категорични, че всички трябва да имат право на глас, когато става въпрос за „подаряване на територии”.

протест Банско
БГНЕС

Банско стана тема на коментар и в парламента. По време на обсъждането на законопроекта за физическото възпитание и спорта депутатът от ГЕРБ Георги Марков остро нападна неправителствения сектор.

Нено Димов оттегля проекта за промяна на концесията на Национален парк "Пирин"

„Въобразяват си някакви неправителствени организации. Видях ги на снимка - около 37 души застанали и реват пред Министерския съвет. И някой вика: "Ми ще реват, те са власт". Като искат това, да заповядат на терена на политиката. Да спечелят избори и да дойдат тук. Да закриват лифтове, да закрият и метрото, което ГЕРБ построи. Да закрият спортните зали. Да станем не парламентарна демокрация, а анарходемокрация”, заяви Марков.
nova.bg