Красимир Каракачанов
Красимир Каракачанов / darikradio.bg
Лифт на Банско ще има, това заяви в „Годината“ по Дарик вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Всички новини от „Годината“ можете да откриете тук

„Нито Валери Симеонов, нито аз, нито който и да е от Патриотите е дошъл да папка, а пък известно е, че ние слушкаме. Казусът Банско ще бъде решен, защото това повелява нормалната логика, икономическата логика на държава, за да се развива туризмът, а не да се стопира, защото едни измислени герои, които са си намерили много добро препитание, усвоявайки всевъзможни чуждестранни фондове, да се прехранват с това да спират или да забавят икономическите проекти за развитие на България“, така коментира Каракачанов темата за това, че на 28 декември се очаква Валери Симеонов да обяви решението си, както сам той посочи, дали ще остане да „слушка и папка“, при положение че няма да мине промяната на концесията за Банско.
 
КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ - МИНИСТЪР НА ОТБРАНАТА В ГОДИНАТА ПО ДАРИК

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ - МИНИСТЪР НА ОТБРАНАТА В ГОДИНАТА ПО ДАРИК

Публикувахте от Дарик радио в 16 декември 2017 г.
По думите му една част от екологичните организации непрекъснато се опитват да пречат и да забавят икономическите проекти за развитие на България.
 
Няма напрежение в управляващата коалиция, смятат от ГЕРБ

„Кажете ми един голям проект, в който тези хора не са се опитали да попречат? По един от проектите заявиха, чеса видели черен щъркел и проектът трябва да спре, защото това е много ценно. По друг проект бяха видели бялата лястовица. При трети проект бяха намерили крастав гущер. Айде стига с този рекет! Истината е проста. Няма да цитирам по памет колко са пистите и лифтовете в държава, като Австрия, която териториално е по-малка от България. Или пък Словения, която е на една четвърт от България. Андора също - там има два пъти повече писти и лифтове, отколкото в цялата държава България. Кажете ми къде е логиката да се стопира икономическото развитие“, допълни той.
 
Кметове от цялата област подкрепиха развитието на Банско

Според него и останалите министри мислят по същия начин.
 
„На 28 декември ще настояваме да се вземе решение по въпроса. Минимумът, който може да се случи, е приемането на плана за управление. Лифт на Банско ще има“, каза още министър Каракачанов.

Каракачанов: Трябва да отучим кучетата, които са се научили да ядат държавната кокошка

Има сценарий за саботиране на договора с руската корпорация РСК „МиГ“ за ремонт изтребителите МиГ-29, които са на въоръжение в Българската армия. Това заяви още в „Годината” на Дарик министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той обясни, че фирми посредници между военното министерство и руската компания създават пречки чрез вкарването на процедурата в административни схеми, за да забавят и провалят договора.

В сряда, когато Министерски съвет предстои да гласува допълнителни средства по договора за ремонт на МиГ- овете, ще стане ясно дали този сценарий е успешен, посочи Каракачанов и се закани, че няма да допусне това да се случи.

Трите проекта за модернизация на армията – за нови изтребители, кораби за флота и за бронираната машина за сухопътните войски, трябва да вървят успоредно с поддръжката и използването и на старата бойна техника, категоричен е военният министър. Той допълни, че бойните самолети МиГ 29 са по-добри от много от тези, които западните държави използват.

Галъп: Авторитетът на армията чувствително се е повишил през 2017-а

„Хората, които говорят по темата за отбраната, са разделени. Една част казват „Не ни трябва никаква руска техника, трябва да я махнем и да купим западна техника“. Само че не отговарят на въпроса откъде ще намерим средства, защото за цялостно превъоръжаване на армията са необходими повече от 10 милиарда. Откъде ще намерим тези 10 млрд.? Те не се търкалят по улицата. Другите хора, към които принадлежа и аз, смятаме, че процесът за придобиване на нова техника, има три проекта – за изтребителите, другият - за два модулни патрулни кораба и третият, който ще внесем в Министерския съвет – за бронирана машина за сухопътни войски, тези проекти за модернизация трябва да вървят успоредно с това да се поддържа и използва старата техника“, отбеляза Каракачанов.

МиГ-29 като боен самолет, ако е в изправност, мога да ви кажа, че е по-добър от доста от самолетите, които използват други западни държави, подчерта Каракачанов. От българските около една трета са в изправност – седем от 19. Министърът посочи, че благодарение на договора, сключен с РСК „МиГ“, върви преглед на тези самолети и той се надява до следващата седмица да е ясно за кой от тези 15 самолета какво трябва да се направи и колко пари ще струва.

„Искам да кажа и друго. Защо не са се случвали нещата? Не са се случвали, защото са се научили много хора да се намърдват по веригата и да печелят пари на гърба на държавата. Сега с МИГ-овете изключителни пречки от хора, от фирми и въпреки мизериите, които правят в момента, това ме амбицира повече и ме вбесява, но това няма да се случи. В момента са разиграли поредното сценарийче, буквално до сряда ще стане ясно, ако успее да се случи. Сценарийчето е да провалят договора за ремонт на МИГ-овете. От сряда ще си говорим по въпроса, ако нещата не се изяснят“, каза министърът.

Радев: Трябва да преодолеем изоставянето в модернизацията на въоръжените сили

Той посочи, че на заседанието на Министерския съвет в сряда трябва да се гласуват допълнителни средства по договора за ремонт на МИГ-овете. „Тук става въпрос за странични фактори, които с технически хватки се опитват да саботират този процес“, коментира Каракачанов.

Той поясни, че правителството трябва да вземе решение, но има странични фактори, които се опитват да попречат на това решение, „вкарвайки процедурата във всевъзможни административни схеми, за да го забавят, за да може до края на годината да не получим тези пари“.

„Така че трябва да отучим тези кучета, които са се научили да ядат държавната кокошка. А знаете, че има и друг вариант кучето, което яде кокошки, какво става... Така няма да стане“, закани се Каракачанов.

На въпрос какви са тези, за които говори министърът, той посочи, че „в сряда ще стане ясно. Ако успеят, ще разбере целият свят“.