/ Dariknews.bg, архив
Галъп: Авторитетът на армията чувствително се е повишил през 2017-а
95624
Галъп: Авторитетът на армията чувствително се е повишил през 2017-а
  • Галъп: Авторитетът на армията чувствително се е повишил през 2017-а
Ръст в доверието към Българската армия отчита изследване на социологическа агенция "Галъп интернешънъл".
 
Одобрението към Българската армия надхвърля 50%, а основните причини за това са непартийността на институцията и инерцията от встъпването в длъжност на президента Румен Радев - доскорошен генерал от Военновъздушните сили. Изследването е направено между 30 ноември и 7 декември т.г.
 
През 2017 г. авторитетът на армията сред българското общество се е повишил значително, достигайки 51% доверие, докато недоверието бележи спад, слизайки до нива от 33%, сочат данните на изследването. По този начин армията допълнително затвърждава традиционно високия си рейтинг като една от най-уважаваните измежду институциите на властта.
 

https://www.president.bg/


Вероятно допълнителният моментен ръст в доверието към армията през настоящата 2017 г. се дължи на инерция около встъпването в длъжност на президента Румен Радев - доскорошен генерал от Военновъздушните сили.
 
Традиционно високите нива на доверие в армията се дължат най-вече на нейната непартийност, отбелязват от "Галъп". Армията е една от малкото институции, при която стойностите на доверие и недоверие се движат в годините на сходни нива. А това като цяло е рядкост при институциите в страната, защото обикновено негативните оценки преобладават.
 
В годините в началото на века в обществото постепенно се налагаше тенденция към спад в авторитета на армията, за да се стигне до последното десетилетие, когато положителни и отрицателни стойности на практика се уеднаквиха.
 

БГНЕС, архив


Една от причините е свързана с намаляването числеността на армията, както и на трудностите, които армията изпитваше в годините. Влияние оказваха и съюзническите ангажименти, които не предизвикваха ентусиазъм в мненията на мнозина.
 
Доверието във военния министър Красимир Каракачанов в последните две години премина от обичайните си до този момент нива от около 10, понякога до 15%, за да достигне трайно на равнища от 20-25%, които задържа и в хода на 2017 г. Това прави Каракачанов един от сравнително одобряваните участници в политическия процес.