Дали да затварят училища ще решават общинските съветници в Сатовча
Дали да затварят училища ще решават общинските съветници в Сатовча / Снимка: Дарик, архив
Дали да затварят училища ще решават общинските съветници в Сатовча. На предстоящото заседание в петък те ще дискутират Стратегията за развитие на образованието в общината за периода 2016-2020 година. Проектът беше публикуван за обсъждане от родители, учители и други интересуващи се граждани.

Миграцията е основна причина за намаляването на учениците в община Сатовча, твърдят експертите.  Ако семействата продължат да се преместват да живеят в големите градове и в чужбина, ще се наложи да се закрият училища и детски градини. Това пък ще доведе до обезлюдяване на населени места, пише в проекта на Стратегията за развитие на образованието в община Сатовча за периода 2016-2020 година.

В момента в общината функционират 14 учебни заведения, като в това в с. Боголин няма записани ученици. 14 са детските градини, а 5 са яслите. Всички тези заведения са общински. В част от училищата има маломерни и слети паралелки. Въпреки това на Националното външно оценяване се постигат високи резултати, а 35-40% от завършващите 12-и клас продължават образованието си във висши учебни заведения.

В Основното училище в село Крибул на двама ученици са пада един преподавател, в селата Долен и Годешево съотношението е един учител на четирима ученици, а в село Ваклиново – един преподавател на седем ученици. Необходима е оптимизация на учителските колективи, смятат експертите, подготвили Стратегията за развитие на образованието в родопската община.