БСП
БСП / Снимка: Дарик, архив
БСП в Пиринско изрази категоричното си неодобрение към работата на Регионалното управление на образованието в Благоевград. Днес социалистите разпространиха протестна декларация, с която обвиниха ГЕРБ в политическо кадруване във всички държавни институции и най-вече в училищата и детските градини.

Според областния лидер на БСП - Валери Сарандев, последният такъв пример е от Професионалната гимназия "Никола Стойчев" в Разлог, където преди дни уволнена досегашната директора Галина Адамова, а на нейно място е назначена педагожка, която пък била активист на ГЕРБ.

"Уволняват се директори и доказани професионалисти в почти всички училища в региона, а на тяхно място се назначават кадри от централите на управляващите", заяви областният лидер Валери Сарандев. Според него прави впечатление огромният брой временно назначени директори на учебни заведения. Справка на МОН показва, че в областта в момента 17 души временно изпълняват длъжността директор в училищата в Благоевградска област, което е прецедент в страната.

"Директората на гимназията в Разлог е назначена с конкурс през ноември 2013 година. През последните две години е подложена на 25 проверки от МОН и Регионалното управление на образованието в Благоевград. Като опитен и доказан професионалист тя е привлякла в гимназията над 200 000 лева за ремонтни дейности и оборудване по различни проекти. Има завидна педагогическа биография, но в крайна сметка бе отстранена по политически причини", подчерта Сарандев.

Самата Адамова призна, че е била член на БСП, но откакто е поела ръководството на гимназията в Разлог, е замразила партийната си дейност. 

"Практиката да се толерират и назначават активисти на ГЕРБ с опеката на Ивайло Златанов съществуват от доста година, но до момента управляващите са слепи и глухи за този проблем", увериха социалистите. Според тях е недопустимо в 21 век директори и учители да се назначават само въз основа на политическа принадлежност.