Ансамбъл Малешевци спечели сребро от Международен фестивал в Македония
Ансамбъл Малешевци спечели сребро от Международен фестивал в Македония / снимка: Община Струмяни

На IX издание на Международния фолклорен фестивал "Велигденски средби" – Ораовци в местността на манастира "Св. Георги", танцовият ансамбъл с гл. художествен ръководител Любомир Марянски и ръководител - Станислава Панчева представиха достойно община Струмяни и България сред 23 танцови ансамбли, между които два от Сърбия, два от Хърватска, един от Косово и 15 от Македония.

Във фестивала участва и певческата група при читалището в Микрево, която извън конкурса, докато журито заседаваше, изпълни кратка програма. Фестивалът се организира под патронажа на Министерството на културата на Македония и община Радовиш, и домакинството на ФА "Китка".

Младите танцьори на община Струмяни представиха 12- минутна танцова композиция от малешевски танци и шопски игри по авторска хореография на Любомир Марянски.

Кметът на община Струмяни Емил Илиев сподели, че е особено горд от постиженията на младите танцьори и певците при читалището в Микрево, защото ансамбълът работи активно едва от година, а вече е със сребърен плакет.

Той заяви "Във време на духовен срив нашите танцьори, под талантливото ръководство на Любомир Марянски и Станислава Панчева, прославят българската култура и общината ни. И ние като ръководство ще продължаваме да подпомагаме активно създаването на културни продукти, инвестирането в духовността, в децата и младите хора, в съхраняването на традициите и българщината. За мен сребърният плакет е изключително красив подарък, който ни направиха младите хора в навечерието на най-българския празник – 24 май! Искрено им благодаря. Пожелавам още много медали и върхове на българска и международна сцена.”