99% от жалбите в Инспекцията по труда са за неизплатени заплати и обезщетения
99% от жалбите в Инспекцията по труда са за неизплатени заплати и обезщетения / снимка: Дарик - Благоевград, Десислава Янкулова
99% от жалбите в Инспекцията по труда в Благоевград са за неизплатени заплати
44648
99% от жалбите в Инспекцията по труда в Благоевград са за неизплатени заплати
  • 99% от жалбите в Инспекцията по труда в Благоевград са за неизплатени заплати

258 проверки е извършила Инспекцията по труда в Благоевград през месец август, съобщи директорът Петър Попадиин. Констатирани са 1281 нарушения, от които по Закона за здравославни и безопасни условия на труд са 838 и 443 по Кодекса на труда. Съставените актове са 79.

Попадиин допълни, че в контролния орган в областния град месечно се разглеждат 40 жалби докато през миналата година в ИТ са постъпвали по 40 жалби седмично. В 99% от тях са за неизплатени работни заплати и обезщетения при прекратяване на трудовия договор, уточни Попадиин. По думите му сроковете за неизплатени трудови възгнаграждения са за срок от три месеца. Като пример той посочи шивашката фирма „Ахат” в Благоевград, където работниците не са получавали заплати от месец май тази година. Собственикът на фирмата е гръцки гражданин, който е отворил цех и в Македония.

Според директора на Инспекцията по труда неизплащането на осигуровки и заплати трябва да се инкриминира, за което настояват от КНСБ. По думите му само чрез промяна на Закона ще се гарантират социалните и трудовите права на работниците. Преговорите между синдикати и работодатели засега обаче са безуспешни, подчерта той.