1832 бебета са проплакали в Благоевградско
1832 бебета са проплакали в Благоевградско / снимка: Sofia Photo Agency
1832 бебета са проплакали в Благоевградско
57629
1832 бебета са проплакали в Благоевградско
  • 1832 бебета са проплакали в Благоевградско

1832 бебета са проплакали в Благоевградска област от началото на годината. Това става ясно от електронния регистър за ражданията на Министерство на здравеопазването.

В сравнение с 2011 г. Родилното отделение в благоевградската болница отчита по-голям брой на ражданията, заяви в интервю за Дарик д-р Огнян Митев -  завеждащ акушеро-гинекологичното отделение.

Всеки желаещ може да види какъв е броят на новородените бебета общо в страната, както и за всяка отделна област.

Електронният регистър беше създаден от МЗ в края на миналата година. Той заработи официално от 1 януари тази година. Целта е чрез него да се повиши контрола над лечебните заведения и да се осигури максимална сигурност и качество за пациентите в тях, както и да се помогне за вземането на своевременни управленски решения. В регистъра всяка болница с АГ-отделение трябва да подава информация за ражданията до 3 дни от извършването им.

Вписването се осъществява от оторизиран специалист, който носи персонална отговорност за достоверността на данните и влиза в системата с електронен подпис, който се осигурява от съответната болница. Електронният подпис изпълнява функцията на потребителско име и парола.

В регистъра се подава информация за мястото, датата и часа на раждането, данни за майката и за детето - пол, килограми, състояние, ръст, както и как е протекло самото раждане. Също така се вписва кой лекар е водил раждането, дали бременността е ин витро и дали майката се отказва от детето си.

Чуйте още по темата от завеждащия АГО-отделението в МБАЛ-Благоевград д-р Огнян Митев в прикачения звуков файл