/ iStock/Getty Images
32-годишен мъж от Смолян е задържан заради купуване на гласове за предстоящите на 11 юли избори за НС, обяви на брифинг окръжният прокурор на Смолян Недко Симов.

Наблюдаващият прокурор Татяна Найденова е преценила, че са налице достатъчно доказателства за обвиняемото лице и то е привлечено към наказателна отговорност.

Мъжът ще бъде задържан за 72 часа и ще бъде внесено искане за постоянното му задържане под стража. Предстои да се разпитат още свидетели.

Спецакция срещу купуване на гласове в котелското село Градец

„ Първоначалните сведения се потвърждават и затова сме пристъпили към привличане на лицето“, обясни окръжният прокурор и призова всички граждани да подават сигнали, защото с активното съдействие на гражданското общество ще бъдат разкрити всички престъпни посегателства срещу политическите права на гражданите.

Директорът на ОДМВР – Смолян ст. комисар Николай Димов поясни, че на 5 юли следобед по оперативен път е получена информация за лице на 32 години от Смолян, което е организирало даване на имотни облаги с цел гражданите да упражнят избирателните си права в подкрепа на определена политическа партия.

„Сформиран е и екип от разследващи полицаи за установяване на цялостната престъпна дейност на лицето“, обясни ст. комисар Димов и разясни схемата: човекът предлага да осигури до 100 избиратели, които да избират определената политическа партия и кандидат срещу определена парична сума, за която в момента на задържането са преговаряли.

Наблюдаващият прокурор Татяна Найденова заяви, че се работи по всички версии и тече пълно и обективно разследване на случая, като всяка една от версиите ще бъде щателно проверена.

Ще бъдат разпитани и всички хора в списъка, за да се установи свързаността им със случая.

Задържаха пенсионер за натиск върху граждани за предстоящите избори в Кърджалийско

Окръжният прокурор Недко Симов каза още, че до момента имат 9 жалби и сигнали за предстоящите избори.

„По тях се работи, някои от тях са приключили с произнасяне до 48 часа. Има постановени откази по част от сигналите, има и досъдебно производство от вчера по този случай. От предишните избори имаше образувано досъдебно производство, за които има влязла в сила присъда и лицето е признато за виновно“, добави Симов.

 
Информационна агенция Фокус