/ ThinkStock/Getty Images
Причинени от къси съединения на далекопроводи и трафопост пожари се разразиха в област Смолян от началото на август, съобщиха от полицията.

Пожарът край Велинград вече е ограничен

Последният случай е от с. Давидково, където късо съединение на електропровод предизвика пожар в селото, заплашвайки да изпепели цял квартал.

Десетки жители на Давидково, горски служители и пожарникари са участвали в гасенето на пламъците. Пожарът е тръгнал от запалено от искрите от електропровода дърво, разпространил се е за минути в сухи треви в ливада между къщите.

Мигновената акция за гасене на пожара от над 50 местни жители е спасила жилищни сгради. При пристигането на пожарната огънят достигал на около метър от една от къщите, според разкази на очевидци. Огнената стихия е овладяна, благодарение на участието на доброволци, според данни от кметството.

198 пожара у нас са гасили огнеборци през изминалото денонощие, опасността остава

Около половин декар смесена гора, необитаеми сгради и сухи треви са изгорели при пожар в с. Вехтино, причинен от късо съединение. Огън в сухи треви на ул. "Капитан Петко Войвода" извън урбанизираната територия на Рудозем също е в следствие на късо съединение по електропреносната мрежа.

Пожари, предизвикани от къси съединения са гасени през седмицата и в селата Еленска, Страшимир, Цирка.