/ БТА
За землището на селото щетите са огромни
"Почти половината землище на село Старосел е изгоряло при пожара. Обявено е частично бедствено положение", съобщи кметът на Община Хисаря Пенка Ганева.

Военнослужещи се включиха в гасенето на пожара край село Кръстевич

При пожара, избухнал на 4 август, са изгорели шест къщи, няма пострадали хора, а обитателите на изгорелите къщи бяха евакуирани и настанени при техни близки. Започва описването на щетите.

БТА

"За землището на Старосел щетите са огромни. Изгоряха декари борова гора, ракетната площадка, част от ферма, където е била складирана слама. Има възрастни жени, обитатели на изгорелите къщи, децата им дойдоха от градовете и си ги прибраха", каза кметът.

Янев за огнените бедствия у нас: Най-важното е да запазим човешки животи

"Има и едно семейство, което прекара нощта при приятели, сега мислим къде може да ги настаним, докато получат помощ, за да си възстановят дома", каза Ганева. Започва разчистването на руините от изгорелите къщи, където има опасност от срутвания и падане на изгорели греди.

"Пострадалите трябва да подадат заявления и да очакват помощ от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Друга помощ не виждам кой може да даде и каквото може ще направи общината", каза кметицата Пенка Ганева.

Двама горски служители загинаха при гасенето на пожар край Сандански

"Хората са стресирани, излезли са навън и обсъждат. Цялото село беше обхванато от дим, а миризмата скоро няма да изчезне и докато има какво да им напомня за случилото се, хората няма да са добре. Важното е, че няма жертви, всичко останало е поправимо", категорична е Ганева

БТА

На 4 август с огнената стихия в селото се бориха много екипи, пожарни коли и техника от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" /РД ПБЗН/ от Пловдив, Карлово, Хисаря, Стрелча, Казанлък и други.

В гасенето участва вертолет "Кугар" от 24-а авиационна база Крумово, военни от 61-ва Стрямска механизирана бригада, служители на горското стопанство от "Южно Централно държавно предприятие", доброволци и хора от селото.
БТА