Стефан Янев
Стефан Янев / БТА
За съжаление имаме инцидент, при който загинаха служители на Югозападната горско стопанство. Това заяви премиерът Стефан Янев след проведено извънредно заседание на Министерския съвет във връзка с трагедията с двама горски служители, които загинаха в гасенето на пожар покрай санданското село Петрово.

Янев изказа съболезнования на семействата и близките им. Той призова хората да бъдат внимателни и бдителни и да сигнализират там, където има възникване на пожари.

Според Янев, човешката дейност е в основата на тези пожари.

"Най-важното е да потърсим начини да действия да оптизимираме работата на служителите на МВР, на въоръжените сили, които участват в гасенето, доброволците и на горските стопанства. Най-важното, което е, е да запазим човешки животи, както на огнеборците, така и на хората, които живеят там.

В системата на МВР е започната подготовка за система за оповестяване, която все още не е готова и необходимо повече техническо време за нея.

Дискутирана е необходимостта за нов закон за управление на кризи. Има необходимост от такъв тип тормативта уредба. Самата организация в МВР е започнала подготовката на система за оповестяване, обясни Янев.

Двама горски служители загинаха при гасенето на пожар край Сандански

Взаимодействието на национално и местно ниво засега се осигурява по канали на МВР. Областните управители и кметовете на общини имат своята отговорност да засействат съвети за бедствия и призовавам всички областни управители да ги свикат във възможно най-кратък срок, за да направят необходимата координация, заяви премиерът.

Той съобщи още, че ще бъде издадена заповед за прекратяване на всички дейности по почистване на земеделски земи или т.нар. стърнища.

Факт е, че повечето пожари в момента са полски - предизвикани са от сухи треви, допълни Янев.

Според него, е рано да се коментират причините за трагичния инцидент в пожара, но огънят е бил непредсказуем.

"Можем да прогнозираме къде би могло да възникнат пожари. Сателитните прогнози показват, че до 15 август почти цялата страна остава под екстремен риск", обясни началникът на Националната служба за пожарна безопасност и защита на населението комисар Николов.

В Старосел са изгоряли 4 къщи, както и няколко селскостопански постройки, в село Кръстевич една обитаема хижа и няколко селскостопански постройки, допълни той.

Изпратени са допълнителни сили и средства, за да запазят селото край Сандански. Сведенията, които пристигат при мен са за постепенно установяване на контрол, допълни комисар Николов.